Exposició temporal en curs

Gaston-Louis ROUX i l’avantguarda / Moda. Fotografies Ricard Lobo

Del 8 de juny al 29 d'octubre del 2017

Gaston-Louis Roux i l’avantguarda (del 8 de juny al 29 d’octubre del 2017)

Gaston-Louis Roux (Provins, 1904 — París, 1988)
Del 1927 al 1956, durant gairebé 30 anys, Roux va formar part del grup d’artistes de Kahnweiler (juntament amb Picasso, Gris,
Braque, Léger, Laurens, Togores, Masson i Manolo Hugué), el marxant més famós del segle XX i gran promotor del moviment
cubista i l’art d’avantguarda.
El 1929, amb 25 anys, va tenir la seva primera exposició individual a la Galerie Simon.
Va participar en moltes exposicions internacionals amb el grup dels surrealistes. Les seves pintures sorprenen pels seus colors i la rotunditat de les seves composicions, combinen formes geomètriques i biomòrfiques, i creen un surrealisme molt proper a artistes com Pablo Picasso, André Masson i Max Ernst. També va participar en moltes publicacions, com ara en la segona portada de la revista Minotaure.
Va participar en la Missió Dakar-Djibouti, on les reflexions de Leiris i l’observació de les pintures etíops van fer que, en tornar a
París, abandonés l’abstracció. El 1956 va deixar d’exposar amb Kahnweiler; les seves pintures realistes són de gran qualitat, però no és el que interessa al marxant.
Va ser amic d’Alberto Giacometti, Michel Leiris, André Masson i Roger Vitrac, qui va escriure moltes vegades sobre Roux i la seva obra.
Les obres de la primera època, propietat de Kahnweiler, van estar guardades en un dipòsit a París sense ser exposades. El desembre de 2001 van veure la llum, després de gairebé 50 anys, en una exposició a la Galeria Joan Gaspar de Barcelona, a la qual seguiran d’altres, tant a Barcelona com a Madrid.
L’exposició «Gaston-Louis Roux i l’avantguarda», que presenta el Museu del Tabac, és un passeig per 40 obres d’aquest artista
oblidat, i ens brinda l’oportunitat de descobrir els temps de les avantguardes artístiques del segle XX.

*********************************************************************************************

Moda. Fotografies Ricard Lobo (del 20 de juliol al 24 de setembre del 2017)

L’objectiu de MODA és mostrar els diferents estats del procés de preparació i exhibició de la creativitat dels diversos professionals, la feina dels quals estructura un món tan complex, apassionant i atractiu com és el del disseny del vestit i dels complements; i l’acurat i delicat, i molt sovint radical tractament dels elements del cos humà, a través dels que activem les sensibilitats dels sentits. És un procés on el “tempo” és fugaç. Les escenes tenen una vida efímera: és qüestió de segons per captar la imatge volguda que configuri, entre les moltes que es van succeint, la pròpia visió de la bellesa en l’univers configurat per les expressions, les formes, els colors, les llums i els moviments, i parar-ho en el temps de la captació de la fotografia. La imatge ha de provocar les pròpies sensacions a cada un dels observadors, alhora que els convidi a l’imaginari de la imatge absent i als instants anteriors i posteriors de la seva plasmació, retornant-l’hi el seu moviment.